27 Kasım 2016 Pazar

Film İncelemesi; Doktor Strange



Orjinal Adı: Doctor Strange
Tür: Bilim Kurgu, Gerilim, Aksiyon
Vizyon Tarihi: 4 Kasım 2016                 
Süre: 115 Dakika                                               
Yapımcı: Kevin Feige                         
Yönetmen: Scott Derrickson    
Senarist: Scott Derrickson       
                C. Robert Cargill    
Hikâye: Jon Spaihts                 
              Scott Derrickson          
             C. Robert Cargill         
Ülke: ABD                         
Stüdyo: Marvel Studios           
                                                         

Oyuncular: 
Benedict Cumberbatch | Stephen Strange / Doktor Strange
Chiwetel Ejiofor | Baron Karl Mordo
Rachel McAdams | Christine Palmer
Benedict Wong | Wong
Michael Stuhlbarg | Nicodemus West
Benjamin Bratt | Jonathan Pangborn
Scott Adkins | Lucian
Mads Mikkelsen | Kaecilius
Tilda Swinton | Kadim Kişi (Ancient One)

Filmin Konusu;

Doktor Stephen Strange işinde oldukça başarılı olan bir beyin cerrahıdır fakat korkunç bir trafik kazasından sonra ellerini düzgün kullanamaz hale gelir. Çaresiz duruma düşen Strange, Jonathan Pangborn adındaki belinden aşağısı felçli bir hastanın mucizevi bir şekilde iyileştiğini öğrenir ve Pangborn, Strange'i Himalayalar'da bulunan Kamar-Taj'a yönlendirir. Burada Kadim Kişi (Ancient One) ve onun öğrencileri ile tanışan Strange'i hiç tahmin etmediği bir macera beklemektedir.

Veeee, Filmin Yorumu; 

Marvel filmlerine olan hayranlığımdan hiç bahsetmiş miydim? Bahsetmesem de sorun değil, şimdi kesinlikle bahsedeceğim. Adamlar iyi film yapmayı gerçekten biliyorlar ve çıkan son filmleri Doctor Strange ile bunu bir kez daha gösterdiler. 




Öncelikle, en bayıldığım konu olan görsel efektlerden bahsetmek istiyorum. Şimdiye kadar yapılmış en iyi görsel efektlerin bu filmde olduğuna kesinlikle eminim. Bu konu da harika bir iş çıkarmışlar, sinema da 3D olarak izlemeniz bu yüzden çok önemli. O gözlüklerle birleşince cidden harika bir görüntü ortaya çıkıyor. Ne kadar bilgisayar yapımı olduğunu bilseniz de gerçek olduğuna inanıyorsunuz. Sırf görsel efektler için bile üçer defa izlenir!

Doctor Strange karakterini canlandıran Benedict Cumberbatch yani günümüze uyarlanan haliyle Sherlock Holmes'u canlandıran kişi bu karaktere tam oturmuş durumda. Kazadan sonra ellerinin titremesinin durmamasıyla çektiği acı ve Kamar-Taj da yalvarış şeklinen duygulanmamak elde değil. Sonrasında ise peşinden gelen öfkeli halleri, role tam oturduğunun bir kanıtıydı. İtiraz etmek imkansız.

Benim için filmin en eğlenceli kısmı Doctor Strange ve biricik aşkı olan pelerini - Doctor bu şekilde düşünmüyor tabii - arasındaydı.  




(Bu gif karşılarak birbirlerine aşık oldukları kısımdan.)

Filmin en eğlenceli sahnelerinden biri pelerin (özel bir adı vardı ama unuttum) ile onun arasında geçenlerdi. Bir de kütüphane görevlisinin üzerinde güçlerini kullanmasıyla ama benim favorilerim pelerinli olanlar. Hiç bu kadar eğlenceli bir pelerin görmemiştim doğrusu. 😂😂😂
Sizin için bir kaç pelerinli sahne bırakıyorum. 😂😂






Dövüş sahnelerinin kurgusu bir dövüş filmi kadar olmasa da heyecan vericiydi. Özellikle efektler ve kolay tabirle 'büyücü' güçleriyle birleşince. İnsan ister istemez hayal gücünü zorlayarak böyle güçleri olduğunu düşünmüyor değil. Keşke hepimizden bir Doctor Strange olsa!





 Sinemada 3D olarak izlemenizi önemle önerdiğim bir film. Şimdiden iyi seyirler!
Ve Calypso havalı bir şekilde pelerinini savurarak gider!





24 Kasım 2016 Perşembe

Kuşlar Uçuyordu, Onlar Bekliyordu


Gökkuşağının renklerine bürünmüş güzelliğe uçuyordu kuşlar. Kuşlar bile güzelliğe gitmeye uğraşırken Ademoğulları ile Havvakızları bekliyordu. Bekliyordu, gelecek olan güzel günleri... Kimse farkında değil miydi beklemekle gelmeyeceğinin? Beklemek daha mı kolay geliyordu? Acı çekmiyor muyduk beklerken? Alışmışlardı bekli de çirkinlikte yaşamaya. Sadece bekliyordu. Güzelliğin noktasını bile bilmiyor, öğrenmeye uğraşmadan sadece bekliyordu. Oysa kuşlar gibi, gökkuşağından bir renk alıp uçmak gerekiyordu. O zaman her şey rengarenk olacaktı.
Bunu bilmezlikten gelip bekliyordu.


17 Kasım 2016 Perşembe

Kitap İncelemesi; Dört – Veronica Roth - Bir Uyumsuz Koleksiyonu Kitabı



Türkçe Adı: Dört
Orijinal Adı: Four
Tür: Bilim Kurgu, Gerilim, Ütopik
Yazar: Veronica Roth
Seri Adı – Sırası: Uyumsuz Koleksiyonu - Bonus 
Sayfa Sayısı: 276
Çevirmen: Uğur Mehter
Artemis Yayınları – Ocak 2015

TEK BİR SEÇİM ONU ÖZGÜRLEŞTİRECEK




- Arka Kapak -

TEK BİR SEÇİM
ONU GEÇMİŞİNDEN KURTARACAK

TEK BİR SEÇİM
ONU GELECEĞİNE KAVUŞTURACAK

TEK BİR SEÇİM
TEHLİKELERİ AÇIĞA ÇIKARACAK

TEK BİR SEÇİM
ONU ÖZGÜRLEŞTİRECEK

Veronica Roth, dünya çapında çok satan UYUMSUZ serisine, okurların çok sevdiği Tobias'ın, yani Dört adlı karakterin gözünden yeni bir kitap ekliyor. TRANSFER, ÇÖMEZ, OĞUL ve HAİN başlıklarından oluşan dört hikayeye ek olarak Tobias'ın Tris'le yaşadığı çok özel anların kayıtlarını da içeren DÖRT, Tobias'ın geçmişine ve kalbinden geçenlere dair heyecan verici ipuçları barındırıyor.
Efsanevi UYUMSUZ üçlemesinin başlangıcına tanık olmaya hazır mısınız?


Spoiler Düzeyi: Kibrit Alevi

Yandaş'ın insanı çileden çıkartan sonundan sonra, bundan daha iyi gelecek bir şey kesinlikle olamazdı. Dört'ün hayatı! Biz sadece Tris ile olanları ve kitapta konusu geçenleri görmüştük, peki ya Dört'ün hayatı nasıldı? Sadece anlatılanlar kadar mıydı? Elbette değildi! İşte bilinmeyene açılan kapı ve Yandaş'ın sonunun verdiği etkiyi silecek ilaç niyetine olan Bir Uyumsuz Koleksiyonu Kitabı; Dört!

Dört'ün o güçlü, yenilmez haline gelişini anlatan bu kitap seri de ki en sevdiğim kitap halini aldı. Belki de ilaç niyetine olmasındandır, bilemiyorum. Tek bildiğim, içinde ki aşk az olsa da hoşuma gittiği. Dört'ün yaşadıklarını öğrenmek insana güzel bir etki yaratıyor. 

Kitap, dört hikayeye ek olarak, Uyumsuz kitabında ki Tris sahnelerinin de üç tanesini barındırıyor. Spoiler, hangileri olduğunu söylemeyeceğim! Tek söyleyeceğim, Yandaş'ın üzerine okuyun. İlaç bu ilaç! 

Keyifle okuyacağına eminim, o yüzden en sevdiğiniz içecekle okuyun. Çao! :) 

Dikkat! Kitap alıntıları!

Aslında bıçağı babamın kalbine saplamak, onu acı, utanç ve hayal kırıklığıyla yıkmayı seçmek istiyorum. 
Tek bir seçim aynı etkiyi yaratabilir.
Ona baktığımda başını sallıyor. Avucumu öyle derin kesiyorum ki acıdan gözlerim yaşarıyor. Gözlerimi kırpıştırarak yaşları kovuyorum ve kan iyice toplansın diye yumruğumu sıkıyorum. Babamla gözlerimiz çok benziyor. O kadar koyu mavi ki neredeyse siyaha çalıyor, yüzümüzde iki dipsiz kuyu oluşturuyor. Sırtım yanıyor, nabız gibi atıyor. Gömleğimin yakası, kemer yarasını kaşındırıyor. 
Avucumu, kömürlerin üzerinde açıyorum. Korların midemi kavurduğunu, içimi ateş ve dumanla doldurduğunu hissediyorum.
Artık özgürüm.
Transfer / Sf. 32

"Serumun etkisi sürüyor mu?" diye soruyorum, dişlerimin arasından. "Paniklememin sebebi bu mu?"
"Hayır, simülasyondan çıktığın anda etkisinin geçmesi gerekiyor," diyor Amar. "Neden?"
Karıncalanan ellerimi sallıyorum. Uyuşacaklarmış gibi hissediyorum. Başımı sallıyorum. Gerçek değildi, diyorum içimden. Kendine gel.
Çömez / Sf. 92 - 93  


"Umarım bir istisna yapabilirsin," diyorum. 
"Acil dövme isteğiyle gelen pek olmuyor," diyor.
"Her şeyin bir ilki vardır."
"Peki." Telaşlanmış gibi oturduğu yerde sırtını dikleştiriyor." Aklında bir şey var mı?"
"Bir kaç hafta önce evinde bir çizim görmüştüm. Bütün topluluk sembolleri bir aradaydı. Hala duruyor mu?"
Oğul / Sf. 159 









15 Kasım 2016 Salı

Kitap İncelemesi; Yandaş – Veronica Roth - Uyumsuz Koleksiyonu 3




Türkçe Adı: Yandaş
Orijinal Adı: Allegiant
Tür: Bilim Kurgu, Gerilim, Ütopik
Yazar: Veronica Roth
Seri Adı – Sırası: Uyumsuz Koleksiyonu 3
Sayfa Sayısı: 520
Çevirmen: Uğur Mehter
Artemis Yayınları – Nisan 2014



TEK BİR SEÇİM KİM OLDUĞUNU TANIMLAR




- Arka Kapak -

TEK BİR SEÇİM
SENİ DÖNÜŞTÜREBİLİR

TEK BİR SEÇİM
SENİ YOK EDEBİLİR

TEK BİR SEÇİM
KİM OLDUĞUNU BELİRLER

BİRİNİN KORKULARINI ÇEKİP
ALDIĞINIZDA, MERHAMET DUYGUSUNU DA
ALMIŞ OLURSUNUZ.

Tris Prior'ın bir zamanlar inandığı topluluk sistemi çöküşün eşiğinde. Bu nedenle Tris, yeni bir dünya keşfetme fırsatını tereddütsüz kabul ediyor. Çünkü Tobias'la birlikte çitlerin ötesinde yalanlardan, iç içe geçmiş ilişkilerden ve acı hatıralardan uzak, yeni bir hayat kurma şansı olabilir. Oysa Tris'in öğreneceği gerçekler, ardında bıraktıklarından çok daha tehlikeli. Bildiği her şey anlamını hızla yitirirken, Tris insanın karmaşık doğasını anlamak için savaşmak zorunda. Tabii cesaret, dostluk, fedakarlık ve aşk gibi imkansız seçimlerle de karşı karşıya.


Spoiler Düzeyi: Kibrit Alevi

Spoiler vermemek için elimden gelince sakin kalacağım, ilk iki kitabı okuduysanız konuyu zaten biliyorsunuz. İkinci kitabın sonunda meşhur kutumuz açılmış ve içerisinden mesaj çıkmıştı. Şimdi Tris'in istediği tek şey kutuda olanın anlamını çözmek, bunun içinse tek bir yol var o da çitin dışına kaçmak. Tabii bu o kadar kolay olmuyor. Yine fedakarlıklar gerekiyor, yine de çitin dışına ulaşıyor.

Şimdi, buradan sonrasında olanlardan elimden geldiğince bahsetmeyeceğim. Tek söyleyebileceğim, Chicago'nun bir deney alanı olduğu. Evet, bu kısım mantıklı geldi. Ama tüm Uyumsuzları yerle bir etmelerine aşırı deli oldum. Roth, Tris yeterince kitabın merkezin de değilmiş gibi Tris'i tamamen oraya yerleştirmek adına öyle saçmalamış ki, kafayı yemek üzereydim. Kurgu, deney olayı ve olanlar oldukça iyi, ancak hep bir kopukluk oluştu. Tris ile Tobias/Dört arasında ve çok daha fazlası. Bu olanlarda beni şu kitap bitse artık moduna soktu. Bilim kurguyu abartayım derken bayağı batırmış gibi hissettim.

 Film şekline çevrilmesi iki parçaya ayrıldığı için sonunda değişiklik yapacaklar mı -umarım yaparlar- henüz bilmiyoruz. Yandaş'ın ilk bölümünün film halini daha çok beğendim.Bu kesinlikle benim kişisel fikrim; ilk defa bir kitabın filmini kitaptan daha çok beğendiğim oldu. Buradan filmin senaristleri olan Noah Oppenheim, Adam Cooper, Bill Collage ve Stephen Chbosky dörtlüsüne teşekkürlerimi iletiyor ve ikinci bölümü de Uyumsuz hayranlarını hüsrana uğratmayacak şekilde olmasını istiyoruz. 

Kitabının sonu bizi aşırı hüsrana uğrattı da! 

Dikkat! Kitap alıntıları!

“Sanırım bunu kabul edemem," diyorum. "Birinin başının derde girdiğini gördüğünde, yardım etmelisin. Deney olsun olmasın. Ve... Tanrım." Yüzümü ekşitiyorum. "Her şeyi gördüler."
Hafifçe gülümsüyor. 
Sf. 134

"Her şeyden önce," diyor Nita, "Sana bir şey göstermeden önce, göreceğin şeyi hiç kimseye anlatmayacağına dair söz vermelisin. Tris'e bile. Kabul ediyor musun?"
"O da güvenilir biri, bunu biliyorsun." Tris'e, ondan hiçbir sır saklamayacağıma söz vermiştim. Aynı hatayı tekrarlayabileceğim durumlardan kaçınmalıyım. "Neden ona söylemiyorum?"
Sf. 233

Midem korkuyla kasılıyor. "Ne oldu?"
"Tobias tutuklandı," diyor Christina sessizce. "Buraya girmeden hemen önce onu saldırganlarla otururken gördüm. Birkaç kişi onu saldırıdan önce kontrol odasında görmüş. Alarm sistemini devre dışı bırakıyormuş."
Gözlerinde, bana acıyormuş gibi bir hüzün var. Ama ben Tobias'ın ne yaptığını zaten biliyorum.
"Neredeler?" diye soruyorum.
Onunla konuşmam lazım. Ve ne söyleyeceğimi çok iyi biliyorum.
Sf. 292








12 Kasım 2016 Cumartesi

Kitap İncelemesi; Kuralsız – Veronica Roth - Uyumsuz Koleksiyonu 2


Türkçe Adı: Kuralsız
Orijinal Adı: Insurgent
Tür: Gerilim, Ütopik
Yazar: Veronica Roth
Seri Adı – Sırası: Uyumsuz Koleksiyonu 2
Sayfa Sayısı: 504
Çevirmen: Uğur Mehter
Artemis Yayınları – Ağustos 2013

TEK BİR SEÇİM SENİ YOK EDEBİLİR





- Arka Kapak -

TEK BİR SEÇİM
FEDAKARLIK GEREKTİRİR

TEK BİR FEDAKARLIK
KAYIP GETİRİR

TEK BİR KAYIP
SORUMLULUK HALİNE GELİR

TEK BİR SORUMLULUK
SAVAŞ DEMEKTİR

TEK BİR SEÇİM
SENİ YOK EDEBİLİR

Her seçimin bir sonucu vardır. Tris sevdiklerini –ve kendini- kurtarmak zorunda. Üzüntü, fedakarlık, kimlik, bağlılık, kurallar ve aşkla ilgili sorunlarla boğuşurken bu hiç de kolay olmayacak. Üstelik savaş başlıyor ve herkes tarafını seçmek durumunda. Ancak geri dönüşü olmayan bir yola giriyorsun, zafer getireceğini umduğun seçim hayatını altüst edebilir.



Spoiler Düzeyi: Kibrit Alevi

Nedense Uyumsuz serisine gelince, Spoiler verme hevesim kaçıp gidiyor. Her şeyi gizemli tutuyorum. Tamam heyecanına diyecek yok ama ne bileyim. Bu seri de içime sinmeyen eksik bir şey varmış gibi geliyor hep. Bu arada kitabın kapağında Dostluk grubunun ağacının olmasına bakmayın, grupların çoğunluğu kitabın içinde. Ben şahsen Bilgelik gözünü tercih ederdim çünkü o grup kitapta diğer gruplara kıyasla daha ön planda. 

Uyumsuz’un sonunda bildiğimiz üzere Bilgelik, Fedakarlık grubuna saldırmış, Tris ailesini kaybederek ve Dört ile dövüşerek Cesurları serumun etkisinden kurtarmıştı. Kuralsız tam Uyumsuz’un bittiği yerden, trenden başlayarak devam ediyor. Tris, Dört ve diğerleri kendilerini korumasını umdukları Dostluk grubuna sığınıyor.

Ama Bilgelik ellerinde kalan Cesurlar ile onları aramaya ve Uyumsuz’ları toplamaya devam ediyor. Uyumsuz olan Tris ve Dört’ün kaçmaktan başka şansı yok. Onlar artık birer hain, birer Kuralsız. Dostluk grubunda fazla barınamadıkları için, gene kaçarken bilin bakalım ne oluyor?

Dört’ün annesinin yaşadığı ve topluluksuzlara liderlik ettiğini öğreniyoruz. Daha da Spoiler vermem, beklemeyin. Bu sefer topluluksuzlara sığınan grubumuz, pek çok badire atlatarak ve defalarca ölümden dönerek tüm hayatlarının birer kurmaca olduğunu ortaya çıkarıyor. 

Peki tüm bunların arkasında ne var?

Ve bu arada, benim düşünceme gelirsek… Filmi kitaptan daha çok beğendiğimi söylemek durumundayım. Bu da çok olan bir şey değildir, bilin istedim.

Dikkat! Kitap alıntıları!

“Hiç nazik değilsin,” diyorum. “Kafamı iyi yaptılar, hepsi bu. Ve şu anda seni deli gibi öpmek istiyorum, o yüzden biraz olsun gevşersen…”
“Seni öpmeyeceğim. Neler olduğunu öğrenmeden olmaz,” diyor Tobias.
Sf. 60

“Fedakarlık için yeterince iyi değildim,” diyorum. “Ve özgür kalmak istemiştim. O yüzden Cesurluk topluluğunu seçtim.”
“Neden yeterince iyi değildin?”
“Çünkü bencildim,” diyorum.
Sf. 144

“Buradan çıkamayız,” diyorum. “Çünkü bu bir simülasyon.”
Tobias beni sağ kolumdan tutarak ayağa kaldırdı. Gerçek Tobias omzumda ki yarayı hatırlardı.
“Ne?” Kaşlarını çatıp bana bakıyor. “Simülasyonun etkisi altında olsam sence de farkında olmaz mıydım?”
Sf. 358-359







10 Kasım 2016 Perşembe

Kitap İncelemesi; Uyumsuz – Veronica Roth - Uyumsuz Koleksiyonu 1




Türkçe Adı: Uyumsuz
Orijinal Adı: Divergent
Tür: Gerilim, Ütopik
Yazar: Veronica Roth
Seri Adı – Sırası: Uyumsuz Koleksiyonu 1
Sayfa Sayısı: 504
Çevirmen: Uğur Mehter
Artemis Yayınları - 2012



   TEK BİR SEÇİM SENİ DÖNÜŞTÜREBİLİR







Arka Kapak -

TEK BİR SEÇİM
ARKADAŞLARINI BELİRLER

TEK BİR SEÇİM
İNANÇLARINI TANIMLAR

TEK BİR SEÇİM 
SADAKATİNİ ŞEKİLLENDİRİR
HEM DE SONSUZA KADAR

TEK BİR SEÇİM
SENİ DÖNÜŞTÜREBİLİR

Beatrice Prior’un Chicago’sunda toplum, her biri belli bir erdemi yaşatmaya adanmış beş topluluğa bölünmüş durumda. Dürüstlük, Fedakarlık, Cesurluk, Dostluk ve Bilgelik. Her yıl, belli bir günde on altı yaşındakiler, hayatlarının geri kalanında birlikte yaşayacakları grubu seçmek zorunda. Beatrice, hem ailesiyle kalmak, hem de kendi benliğini bulmak istiyor ama ikisini birden seçemez. Bu nedenle kendisi dahil, herkesi şaşırtan bir seçim yapıyor.
Genç yazar Veronica Roth heyecanlı seçimler, kalp kıran ihanetler, kan donduran sonuçlar ve beklenmedik aşklarla dolu karanlık bir geleceği anlatan gerilim serisinin ilk kitabıyla edebiyat sahnesine çıkıyor!


Bir önce ki yazımda, toplu olarak kısa bir bakış attığımız Uyumsuz Koleksiyonu'nun ilk kitabının yorumuyla karşınızda bulunmaktayım. O yazımda, hikayenin ütopik konusundan ve gruplardan kısaca bahsettiğim için burada tekrar bahsetmeyeceğim. Yazıyı okumayanlar için buraya bağlantısını bırakıyorum, tıklayarak serinin genel inlemesine gidebilirsiniz. Herkese iyi okumalar! :) 
Kitap Serisi İncelemesi; Uyumsuz Koleksiyonu – Veronica Roth

Spoiler Düzeyi: Kamp Ateşi

Okudukça yazan birisi olarak bilirim ki ütopik bir dünya oluşturmak herkesin harcı değildir. Bunu bilir bunu söylerim, içinde o kadar çok detay var ki bir şeyi atladığınız da o atlama çok feci sırıtabiliyor, kitabı mantıktan uzaklaştırabiliyor. Yine de, bu Ütopik Gerilim romanı için, diyecek bir şey bulamıyorum, çünkü hiç bir kopukluk bulamadım.

Beatrice, erkek kardeşi Caleb, annesi ve babasıyla birlikte Fedakârlık grubunda yaşayan on altı yaşında kızımız, esas karakterimiz. Hikaye onun ağzından şimdiki zaman ile anlatılıyor. Şimdiki zamanın altını çizeyim, bu da herkesin harcı değildir. İlk başta çok tuhafıma gitse de bir süre sonra alıştığımı da inkâr edemem kesinlikle.

On altı yaşında olan esas kızımız Beatrice, seçim günün de ailesi ve kendi isteği arasında seçim yapmak arasında sıkışıp kalmış. Bir Fedakâr olmadığını buradan bile görebiliyoruz, eğer öyle olsaydı kesinlikle bunu düşünmez, ailesi için uygun olanı yapardı.

Yapılan test ise, onun üzerinde işe yaramıyor… Bu işte bir bit yeniği var, değil mi?

Dostluk, Dürüstlük, Bilgelik, Fedakârlık ve Cesurluk. İşte bu beş grup arasından seçimini yapacak olan Beatrice, kendi istediği yolu seçiyor ve kanını Cesurluk kasesine daldırıyor. İşte her şey bu noktadan sonra başlıyor, Beatrice bambaşka bir ben yaratmaktan öte, kendini bulmak için çıktığı bu yola başlarken çevresinde olup bitenlerle, rekabetlerle uğraşıyor. Ve bir de, sorunlar yetmiyormuş gibi, ona eğitim veren öğretmeni Dört (bu nasıl isim diye düşünmeyin) ile arasında bir bağ oluşuyor.

Ama sorunlar bir türlü bitmiyor.
Hükümet yönetimi Fedakârlık grubundayken, Bilgelik bunu kendine istiyor.
Tris ve Dört arasında ki ilişki her şeye katlanabilecek güçte mi?
Dört, Tris’ten neler saklıyor?
Ve Tris hiçbir gruba ait değilken, Cesurluk sınavını verebilecek mi?
Tris kendini,ailesini ve arkadaşlarını gelecek savaştan koruyabilecek mi?

DİPNOT: Kitap ve film birbirine benziyor olsa da, kitapta bazı olaylar daha farklı seyir ediyor. Birbirlerinin aynısıdırlar diye kesinlikle düşünmeyin. :) 

Kitap gereksiz yere fazla uzatılmış gibi ve nedense kurgusu daha iyi olabilirmiş gibi hissettim. Yine de kesinlikle ve kesinlikle okunulası bir kitap. 


Dikkat! Kitap alıntıları!

“Düşün,” diyor genç adam, dudaklarında ki belli belirsiz gülümsemeyle. “Adını seçmek için tek bir şansın var.”
Yeni bir yer, yeni bir isim. Burada yepyeni biri olabilirim.
“Tris” diyorum kararlı bir şekilde.
“Tris,” diye tekrar ediyor Lauren sırıtarak. “Duyuruyu yapabilirsin Dört.”
Dört, omzunun üzerinden bakıp bağırıyor. “İlk atlayan – Tris!”
Sf. 63


“Kasten yaptın!” diye bağırıyorum.
“Aynen öyle.” Diyor sakince. “Ve yardım ettiğim için bana teşekkür borçlusun.”
Dişlerimi gıcırdatıyorum. “Teşekkür mü? Neredeyse kulağımı uçuruyordun, bunca zaman benimle dalga geçtin. Sana neden teşekkür edecekmişim ki?”
“Biliyor musun? Anlamanı beklemekten yorulmaya başladım!”
Sf. 174

“Sahi mi? Görebilir miyim?”
Yara bandını tekrar yapıştırıyor ve tişörtümü omzuma geri yerleştiriyor.
“Soyunmamı mı istiyorsun Tris?”
Sinirli bir kıkırdama boğazımda fokurduyor. “Sadece… Kısmen.”
Sf. 418

7 Kasım 2016 Pazartesi

Kitap Serisi İncelemesi; Uyumsuz Koleksiyonu – Veronica Roth


Türkçe Adı: Uyumsuz Koleksiyonu
Orijinal Adı: Divergent Collection
Tür: Bilim Kurgu, Ütopik, Gerilim
Yazar: Veronica Roth
Kitap Sayısı: 3 + 1
Artemis Yayınları

Ütopik bir dünyanın kapılarını aralayalım mı? :) 

Kitapların tamamını toplayarak bir anlatım yapacak olursak, ütopik bir kurgunun esas kızı olan Beatrice/Tris çevresinde dönen olayları anlatıyor. Tris'in Chicago'sun da insanlar toplumu yönetebilmek ve uyumu sağlamak amacıyla beş gruba ayrılıyor. Fedakarlık, Bilgelik, Cesurluk, Dostluk ve Dürüstlük... Ve hiç bir gruba uyum sağlayamayan Uyumsuz'lar...

Peki ya her şey bildiğimiz gibi değilse?




Uyumsuz – UYUMSUZ KOLEKSİYONU 1
Uyumsuz Koleksiyonunun ilk kitabı olan ve seriye adını veren Uyumsuz, Beatrice/Tris ‘in kendi grubunu seçmesini ve doğurduğu sonuçları anlatıyor. Fedakârlık grubundan Cesurluk grubuna geçişinde yaşadıklarını, gruba uyum sağlamaya çalışması, rekabetler ve tüm bunların arasında diğer grupların yaptığı şeylerle karşılaşınca Tris kendini bir savaşın ortasında buluyor. 


Dikkat! Tek Alıntı!
Gözlerimi açtığımda kolumu uzatıyorum. Kanım iki kâsenin arasında ki halıya damlıyor. Sonra derin bir nefes çekerek elimi uzatıyorum ve kanım, kor ateşin üzerinde cızırdıyor.
Ben bencilim. Ben cesurum.
Sf. 50





Kuralsız – UYUMSUZ KOLEKSİYONU 2
Uyumsuz’un sonunda Bilgelik topluluğunun Fedakar’lara saldırması üzerine Tris ve Dört Dostluk grubuna sığınmasından başlıyor. Bilgelik topluluğu uyumsuzların peşinde, bunun yanı sıra Tris’in öldürmek zorunda kaldığı arkadaşı kabuslarını süslüyor. Dört’ün geçmişine dair bilinmeyenler ortaya çıkıyor ve Tris’i zorlu bir seçim bekliyor. 



Dikkat! Tek Alıntı!
Caleb avutmaya devam ederken Susan’ı ayağa kaldırıyor. Kız ancak ağabeyimin desteğiyle yürüyebiliyor.
O an Cesurluk adaylığımın bana önemli bir ders öğrettiğini fark ediyorm: Ne olursa olsun yola devam etmek gerekiyor.
Sf. 12

 

Yandaş – UYUMSUZ KOLEKSİYONU 3
Hem Tris’in hem de Dört’ün ağzından anlatılan Yandaş, “Chicago Deney Bölgesi” içinde ki savaşın yanı sıra, Kuralsız’ın sonunda açılan mesaj kutusunun, yani çitin ardında ki dünyaya açılan bir kapı. Dengeler dağılıyor ve beklenmedik şeyler ortaya çıkıyor. Final kitabı olan Yandaş, tüm düşünceleri darmaduman eden bir son getiriyor.


Dikkat! Tek Alıntı!
Zoe ve Amar yanımıza gelirken “İşte başlıyoruz.” Diye mırıldanıyor Tris.
İşte başlıyoruz, diye tekrarlıyorum içimden.
Sf. 111



Dört – Bir Uyumsuz Koleksiyonu Kitabı
Bonus kitabımız olan Dört, Tobias’ın ağzından anlatılıyor. Onun Cesurluk grubunda ki macerasının başlangıcının içine girmiş durumda. Bonus olarak da, ilk kitap Uyumsuz’un Tris ile olan sahneleri Dört’ün ağzından anlatılıyor. 

Detaylı İnceleme Linki: Kitap İncelemesi; Dört – Veronica Roth - Bir Uyumsuz Koleksiyonu Kitabı

 Dikkat! Tek Alıntı!
Avucumu, kömürlerin üzerinde açıyorum. Korların midemi kavurduğunu, içimi ateş ve dumanla doldurduğunu hissediyorum.
Artık özgürüm.
Sf. 32

1 Kasım 2016 Salı

Kitap İncelemesi; Tatlı Bela - Jamie McGuire


Kitap Adı: Tatlı Bela – Beautiful Disaster
Yazar: Jamie McGuire
Çevirmen: Boran Evren
Sayfa Sayısı:  425
Yabancı Yayınları - 2013

Ateş ve barut yan yana gelirse ne olur?

Arka Kapak
 Aşıksan başın belada!
Abby Abernathy karanlık geçmişiyle arasına mesafe koymuş olan, alkol kullanmayan, küfür bile etmeyen kendi halinde bir kız, fakat hayatını dövüşerek kazanan ve vücudu dövmelerle kaplı yakışıklı Travis Maddox onun hayatını değiştireceğe benziyor.

İyi kız ve kötü çocuk… Bu birliktelik bir aşkın mı habercisi yoksa bir felaketin mi?

Tatlı Bela sadece bir "bestseller" değil, uluslararası bir fenomen. Yayımlandığı günden beri tüm dünyada büyük yankı uyandıran bu kitabı okumayan kalmayacak.



Gençlik kitabı mı arıyordunuz? Tatlı Bela tam adresi! 

Travis, her tarafı dövme kaplı, yakışıklı, okulun popüler ve aynı günde bilmem kaç kızla olabilen (ben cidden sayamadım) bir çocuk. Bir yasa dışı çember dövüşçü ve bir motoru var. Yani kısa bir tabirle, BELA!

Abby ise onun neredeyse tam tersi gibi(!). Hayatının belli bir çizgiyi takip etmesine inanıyor ve beladan uzak durmak için uğraşıyor, ta ki... Travis ile tanışana dek.

Aslında, ikisi de birbirinden beter demek yeridir.

Travis ile girdiği iddia sonucu Abby’nin bir ayını onun evinde geçirmesi, her gece birlikte uyumaları, tatlı tatlı didişmeleri ve insanı bıkıp usandıran hataları var. Bir ilişki de olabilecek her şeyi yaşıyorlar. Aksiyonu fazlasıyla bol olduğu gibi insanı sinirlendiren kısımları da oldukça fazla.

Ama asıl konu bunları yaşarken, ikisi de birbirlerine kör kütük âşıkken Abby’nin durmadan ‘Arkadaşız’ demesi insanın sinirlerini zıplatıyor. "Yahu, böyle arkadaşlık mı olur?" Diyerek çileden çıkıyor insan.

Burada, Abby dediğim kız 15 şat atabilen bir kız, haberiniz olsun. 

Travis inanılmaz derecede Abby’e bağlı ve kendisini sevdiren en güçlü özelliği işte bu. Jamie McGuire, öyle bir âşık yaratmış ki ‘Bak, seveceksen böyle sev’ diye kitabı burunlarına dayayıp okutulur.

Beş üzerinden dört, on üzerinden 7 verilecek kitap bence. Eğlenceli, romantik ve bazı yerlerde çok sinir bozucu… Özellikle Abby’e karşı. Bir de, kitabın bitiş şekli birazcık saçma, mantık dışı, yani bana öyle geldi. Gerçi kitabın içinde olanlarda pek mantıklı sayılmayabilir.
Travis’e de arada sinirler zıplayabilir, şimdiden uyarayım.

Ve bu arada kitap Abby'nin bakış açısı ile anlatılıyor. Ayaklı Bela, Travis'in bakışından olayları anlatıyor. Karışıklık olmasın. Belalı Düğün ise, ufak bir devam niteliğinde. 

Dikkat! Kitap alıntıları!

“Peki ya vuramazsa? Ne kazanıyorum?” diye sordu. Duvarın ardında ki bağırışlar bir kükremeye dönüşürken omzumu silktim. Adam kalabalığı selamladı ve kuralların üstünden geçti.
Travis ağzı kulaklarına varana dek sırıttı. “Eğer sen kazanırsan bir ay boyunca seks yapmayacağım.” Bir kaşımı kaldırdım ve Travis yeniden gülümsedi. “Ama eğer ben kazanırsam benimle bir ay yaşamak zorundasın.”
Sf. 77

“Zamanım olduğunda seni arayacağım tamam mı?”
“Hayır, tamam değil. Arkadaş olacağımızı söyledin ama takılmayacağız öyle mi?” Ben gözlerimi yuvarlarken Travis de ofladı. “Bana gözlerini yuvarlama. Gelecek misin, gelmeyecek misin?”
“Gözlerimi yuvarladığımı nereden bildin? Beni gözetliyor musun?” diye sordum, perdelerin çekili olduğunu fark ederken.
Sf. 191

“Ne yaptığınızı sanıyorsunuz Shep?”
Omzunu silkti, hala kendinden gurur duymaktaydı. “Onu seviyorum. Başka adamların onunla dans etmelerine izin veremem.”
“Peki benimle dans eden adamı çekmek için nasıl bir bahanen varmış bakalım?” deyip kollarımı kavuşturdum.
“O ben değildim.” Shepley, Travis’in tarafa kısa ve hızlı bir bakış attı. “Affedersin Abby. Sadece eğleniyorduk.”
Sf. 346